Followers

tolong klik ye....

PintaKu DariMu...

assalamualaikum...

hari ni effa cume nak cakap pasal life d ump utk sem 1 10/11
hmmm...
semester ni agak mencabar bagi diri effa sebab batch effa semua dah pergi LI tapi effa masih di UMP...
effa kena masuk kelas ngn junior tahun 3 n tahun 4....
tapi mungkin ada hikmah disebalik semua ni kan?
effa rasa effa lebih bersemangat untuk belajar, buat kerja, buat nota....
mungkin sebab effa dah lama bercuti..
dalam 6bulan jugak effa duduk rumah, jadi mungkin otak effa dah cukup rehat kot...

tapi bila effa dah balik ump ni, banyak benda yang jadi...
abah sakit...
doktor sahkan injap jantung abah bocor...
so doktor cakap abah kena operate...
kena tukar injap jantung abah dengan injap buatan...
kesian abah... 
sekarang keadaan abah makin teruk...
abah dah tak boleh banyak bergerak..
kalau tak, abah akan sesak nafas....
sedih sangat tengok keadaan abah..

so sekarang ni every week effa akan balik rumah...
balik tengok abah n tolong mama kt kedai...
walaupon penat n busy dengan assignment, PSM, plant design n lab report, tapi effa kuatkn jugak...
lagipon effa kesian dengan adik effa yang dua org kt rumah tu..
diorang masih kecik n perlu orang care n jaga...
lagipon diorang sangat manje ngn effa...

tapi sekarang effa rasa, semua yang jadi dah semakin mematangkan effa...
effa semakin berfikir mengenai family..
dulu effa akui, effa sendiri cuba jauhkan diri dari family..
mungkin sebab effa rase diri ini kurang disayangi berbanding adik-adik...
tapi, sekarang effa dah xkisah siapa lebih disayangi atau dimanjakan...
yang effa tau, effa nak jaga abah, mama n adik-adik effa...
effa nak belajar sampai dapat degree in chemical engineering ni..
xlama lagi dah effa nak habis belajar..
ade setahun je lagi..
pastu effa akan pergi LI dan effa akan bekerja...
so abah n mama xperlu nak bekerja keras lagi...

effa xtau nape air mata effa mengalir di saat entry ni ditulis..
mungkin kerana perasaan kasih, sayang pada family n mungkin juga kerana baru sekarang effa sedar betapa pentingnya keluarga bagi diri effa...
ape yang effa termampu lakukan sekarang hanyalah belajar dengan bersungguh-sungguh n tolong parents berniaga n tolong jaga adik dua orang yang ade kt rumah n tolong bantu diorg dalam pelajaran...
n tak dilupakan, mendoakan supaya abah cepat sembuh..
sekiranya pembedahan itu adalah satu-satunya jalan untuk menyembuhkan penyakit abah, effa redha n effa berdoa semoga abah selamat menjalani pembedahan yang dijadualkan hujung tahun ini...
doa effa sentiasa untuk semua ahli keluarga effa, sahabat, teman n seluruh umat Islam...
effa xmahu mnta ape-ape dari kalian..
yang effa pinta hanyalah sepotong doa untuk abah effa semoga beliau cepat sembuh n selamat menjalani pembedahan nanti...
juga tolong doakan effa berjaya dalam pelajaran agar effa dapat mengubah keadaan keluarga effa..
n tolong doakan semua adik-adik effa berjaya dalam pelajaran masing-masing...

effa tau effa xkan mampu untuk membalas semua jasa kalian..
semoga Allah membalasnya dengan 100 kebaikan untuk kalian..
Amin Ya Rabbal Alamin...

sekian, wassalam...

8 comments:

sy budak darjah 5:) said...

kak effa kuat!!
insyaAllah pengorbanan akk tu kan terbalas.amin.
wish ur father get well soon:)
kuat k!
Allah tak duga hambaNya kalau akk taley hadapi taw:)

~effa~ said...

thanx adik...
akak cuba untuk kuat demi adik-adik akak, mama n abah...
akak akan cuba bertahan demi diorang yang akak sayang...
thanx adik for ur wishes...
doakan semoga akak kuat ye dik..
sebab selama ni akak lemah...

sy budak darjah 5:) said...

u're strong sys!
shaz pena lalui pe akk lalui.
alhamdullilah.
berkat doa,dapat juga harung taw!
my pleasure:)

et said...

tabah ye effa.faham rasa tu.sangat faham.jadik effa kena sangat2 kuat sekarang neh.iA ayah effa akan sehat lepas neh.doa yang terbaek oke sayang? ^^

~effa~ said...

really?
hope akak pon dapat harungi semua ni..
akak takot kalau akak jatuh kali ni, akak takot akak dh xmampu nak bangun balik...
sebab tu akak harap sangat akak dapat bertahan...
mungkin dengan semangat dr kawan n org sekeliling mampu buat akak kuat utk lalui semua dugaan n cabaran ini...

~effa~ said...

thanx et..
effa pon harap abah akan cepat sembuh sbb skrg effa dpt tau adik bongsu effa yg darjah dua tu plak kena lelah teruk..
doktor dh suruh adik guna inhaler..
kesian sgt..
die kecik lg...

Mohd Hazri said...

semoga ayah awak cepat sembuh. amin..

~effa~ said...

terima kasih awk..
tolong doakan ye...
jasa kalian semua, hanya Tuhan yang dapat membalasnya...